Вчора, 28 листопада, розпочався останній піст у цьому році — Різдвяний піст. Триватиме він 40 днів і завершиться один з найдовших постів напередодні Різдва Христового – 6 січня 2020 року.

Головна мета посту, встановленого ще у ранні століття християнства, – духовне очищення. Тому піст передбачає відмову не лише від скоромної їжі, але й від гріховних думок, згубних пристрастей і звичок задля того, щоб з чистим серцем зустріти свято Різдва. Без молитви та покаяння піст може стати лише дієтою.

Продукти, які можна вживати у Різдвяний піст: риба, морепродукти, овочі, фрукти, хліб.

Продукти, які заборонені до вживання: м’ясо, птиця, молочні продукти, яйця, всі продукти тваринного походження і міцний алкоголь.

На відміну від Великоднього, у меню Різдвяного посту дозволяється до пісних страв додавати трохи рослинної олії та рибу. Однак, у середу та п’ятницю можна вживати лише продукти рослинного походження без олії.

Найсуворіший пісний день припадає на Святвечір, тобто вечір напередодні Різдва. Впродовж дня віряни повинні утримуватися від їжі, аж поки на небі не з’явиться перша зірка.

Щодо обрядів, то у цей період не можна вінчатися і без великої потреби краще не хрестити дітей в церкві. Також вважається, що погано укладати шлюб в період Різдвяного посту. Але, звичайно ж, завжди є винятки. У сучасній церкві вам не зможуть відмовити в хрещенні дитини або дорослого.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.